Vinterodling i tunnelväxthus - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Vinterodling i tunnelväxthus

Nu är det dags att börja förbereda för årets vinterodlingar. Med bra planering och en inte allt för grym höst vädermässigt hoppas jag kunna skörda här under hela vintern.

Som jag önskar att jag haft det här tunnelväxhuset i ordning och odlingsbart redan i våras. Då hade det sett helt annorlunda ut invändigt, fullproppat av grönsaker som kommit mycket längre än de som står på friland. Det hade gjort vårt utbud av ätbara grönsaker mycket större än nu. Nu är tunneln mest som ett vanligt tomatväxthus, om än det.

Första säsongen har jag valt att hålla lite låg profil här inne. Jag har tagit god tid på mig att planera hur bäddarna ska ligga för att få ut mesta möjliga odlingsyta och kunna använda den riktigt smart för min vinterodling. Gångarna mellan bäddarna är täckta av markväv och bark från ortens sågverk. Som du ser är den färsk, till skillnad från den som köps på påse. Den här barken bryts ner mycket långsammare än påsbark och håller sig fin längre.

Jag har inte köpt någon extra jord till den här tunneln. Under hösten kommer jag att behöva flytta på en av mina andra tunnlar och därför satsar jag istället på att återanvända jord från de bäddarna. Men det gör odlingen den här sommaren lite begränsad. Och det är bara bra. Med en noga plan för höst- och vinterodling vill jag helst inte lockas att dundra hela ytan full med grönsaker som jag ändå måste lyfta bort innan de hunnit växa färdigt. Nu har jag satsat på tomater (planterade i bottenlösa hinkar) i första hand och lämnat plats till övrigt.

Odlingsbädd med tomater i tunnelväxthuset.

I bädden till höger innanför dörren odlar jag tomater i bäddens bakkant. Det ger mig ett fint utrymme i bäddens framkant som jag snart kommer att börja förbereda. Över fyllnadsmaterialet av gräsklipp och ensilage lägger jag då blöta tidningar för att hindra ogräs från att växa upp och över det lassar jag på ett lager jord. Tanken är att göra detta i början av juli för att då så hela bädden med vintersallat och persilja.

När tomaterna i bädden gjort sitt frampå höstkanten klipper jag ner dem, krattar ut jorden och täcker också den delen med tidningar och jord för att så till exempel spenat. Spenaten kommer att ge skörd nästa vår medan vintersallaten ger skörd under sen höst och vinter.

Odlingsbädd med tomater och katter.

I andra kortsidan av huset står tomater på samma sätt, i bakre delen av bädden. I augusti låter jag framkanten av bädden få jord och planterar försådd vintersallat och försådda sallatsplantor. När tomatplantorna avlägsnats kan jag sätta ut rädisor eller andra förgrodda plantor. Katterna som gärna myser här under regniga dagar heter Monster och Snabel.

Översikt över odlingsbäddarna i tunnelväxthuset.

Den fiffiga bädden i mitten har jag fått grunna mycket på hur jag ska använda. Det är drygt tre meter upp till nocken och även om jag inte använder tunnelns fulla potential i år vill jag gärna ha något som blir högt. Om nu något tänker växa på höjden den här kalla sommaren...

I bädden har jag planterat plantor och sticklingar av två sorters kapkrusbär. Den ena är sorten 'Schönbrunne Gold' som jag tycker låter häftig. Stora frukter på enorma plantor som dessutom kan tåla lite lätt frost i ett växthus. Jag vill ju gärna odla bär och tycker att det ska bli spännande att se om den här sorten kan ge oss lite djungelkänsla. Har jag jord över fyller jag upp sidorna av bädden och planterar något snabbväxande där för en höstskörd.

Och sen. Sen höst gräver jag ur hela bädden och langar över materialet till bädden till vänster. Och i februari lägger jag på ännu en träram på bädden och fyller hela rasket med hästskit och halm. Det blir nästa års varmbänk.

Tomatbädd i tunnelväxthuset, där tomaterna odlas i hinkar utan botten.

Bädden till vänster innanför dörren kommer jag att fylla med jord först då tomater och kapkrusbär har gjort sitt. Därför har jag fyllt bädden med tomater som står omlott. Bädden kommer att sås först under vintern med bladgrönsaker, sommarmorot, rädisa, majrova och annat som kan ge oss tidig skörd under våren.

Jag är förstås superentusiastisk över årets projekt! Grönsakerna jag tänker mig ska växa här och bli mat under främst höst och vinter: spenat, vintersallat, vinterportulak, persilja, rädisa, rucola, rödbetsblast, bladkål, mangold, sallat, dill.

Det finns många grönsaker som klarar att övervintra i en tunnel under extra skydd. Med fiberväv eller en liten extra tunnel över bädden tål plantorna en vinter, det visade i alla fall mina experiment förra vintern. Det finns flera inlägg att läsa om detta under kategorin Tunnelväxthus. Tricket är att låta de plantor som ska skördas under de bistraste vintermånaderna växa till sig ordentligt under sensommar och höst eftersom de inte växer något alls under de mörkaste månaderna. Från november till februari står i princip allting still.

Sara Bäckmo i tunnelväxthuset.

Sådär ja. Det blev ett långt inlägg om förberedelserna för min vinterodling i tunnelväxthus. Idag har det varit tio grader ute och tjugo grader i tunnelväxthuset. Mössa på.
Vad har du för tankar om att odla mat för skörd under vintern?
/Sara Bäckmo

24. juni 2015