Odla broccoli för stor skörd hemma - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Odla broccoli för stor skörd hemma

Broccoli är en av de mest värdefulla grönsakerna att odla för den som siktar på att vara självförsörjande på grönsaker. Några få plantor ger stor skörd

Broccoli

 

Jag plockar upp en tråd från vår Facebook-grupp Trädgårdsskafferiet (gå gärna med om du inte redan gjort det). Frågan löd: "Hur lägger det upp det med plantor och sådd för att kunna skörda 2-3 broccolihuvuden per vecka?"

Någon så exakt plan för min broccoli har jag inte. Jag odlar den som ryms i årets kålkvarter. Och jag odlar inte heller broccoli bara för det stora toppskottet.

Jag har odlat broccoli alla säsonger i Skillnadens Trädgård och skulle inte vilja göra ett enda kålkvarter utan denna fantastiska grönsak. Det är en av de mest prisvärda grönsakerna att odla hemma eftersom ekologisk och närproducerad broccoli är väldigt dyrt i butik, om det ens finns att köpa.

Vanligtvis sår jag några frön redan i februari och sätter ut 5 stora fina plantor i april/maj. Dessa börjar ge skörd av toppskott, alltså det stora fina 'huvudet' som ser ut så som de gör i butik, i slutet av juni.

 

Sidoskott på en planta av broccoli fortsätter att växa tills det blir för kallt.

Sidoskott på en planta av broccoli fortsätter att växa tills det blir för kallt.

 

När toppskottet skördats på en broccoli får plantan panik och börjar grunna på hur den nu ska kunna gå i blom, sätta frön och föröka sig då alla blomknoppar försvunnit. Lösningen blir att i makalös fart sätta en mängd sidoskott från hela plantan. Sidoskotten är av varierande storlek men växer alltså från plantan från det att toppskottet skördats till dess att det blir för kallt ute. Dessa brukar normalt säljas i butikernas frysdisk. Vi fryser också en del av våra sidoskott. En enda planta kan ge mer än 1 kg skörd, ofta upp mot 1,5 kg.

 

Broccoli

Resultatet av en sådd gjord i juli. Från den skördade vi fina toppskott i november och december.

 

Eftersom det är extra lyxigt att kunna skörda de stora toppskotten sår jag ofta flera omgångar av broccoli under vår och försommar, men den största skörden kommer alltså från sidoskotten och inte från själva toppskottet så som frågan ovan är ställd. Att plantan producerar mängder med sidoskott som är värdefulla i matlagningen visste jag inte innan jag började odla dem själv.

 

Många olika sorter

En del broccoli får ett jättestort toppskott, medan andra producerar ett litet men många fler sidoskott. En del sorter ger tidig skörd, medan andra ger bättre skörd sent på säsongen. Se till att läsa på och välja en sort som passar dina ambitioner. Det är ju ingen idé att välja en sen sort om du längtar efter broccoli under sommaren.

Tänk också på att broccoli är en av de, i mitt tycke, kålsorter som blir absolut äckligast då de angrips av kålmal och kålfjäril. Dessa lägger ägg på plantans blad, där utvecklas sedan en stor mängd larver. Larverna tar sig in i knippet med blomknoppar för att äta. Det är inte så läskigt i sig, men larverna är svåra att upptäcka och blir ofta kvar då grönsaken kokas. Ännu värre är att plantorna ofta tar smak av larvernas bajs. Det smakar som kålmaskar gör då de klämts. Inte gott. Se till att täcka broccoliplantan/-plantorna redan då de planterats, till exempel med gardinen Lill från Ikea. Håll koll på plantorna under säsongen och kläm bort ägg och larver om det är någon rackare som ändå tagit sig in under nätet. Se till att lägga sten eller brädbitar på nätet runt plantan så att det sluter åt ordentligt om marken.

Broccoli gillar att stå i näringsrik gjord. En bra idé är att täckodla och/eller vattna med gödselvatten av olika slag under säsongen för att berika jorden ytterligare. Läs gärna mer om det här:

Skaffa en potthink
Gödselvatten av nässlor
Gödsla med nässelvatten

 

 

Det är en stor poäng för en självförsörjande familj att odla flera olika sorters grönsaker för att variera måltiderna. Det finns många kålsorter som liknar broccoli i både smak och utseende som är roliga att variera med. Prova till exempel broccolirybs, broccolo och sprouting broccoli.
/Sara Bäckmo

 

28. mars 2015