Enkelt att lagra hemodlad vitlök - Sara Bäckmo
Stäng menyn

Enkelt att lagra hemodlad vitlök

Vitlök som odlats hemma har den stora fördelen jämte många andra grönsaker att de är mycket lätta att lagra. Och då menar jag verkligen mycket lätta.

 

Vitlök i fläta

Vitlök som odlats hemma har den stora fördelen jämte många andra egenodlade grönsaker att de är mycket lätta att lagra. Och då menar jag verkligen mycket lätta.

Efter skörd är det viktigt att löken får torka ordentligt, skalet och stjälken ska bli prasslig och helt genomtorr. Därefter kan stjälkarna flätas samman till en prydlig lökfläta som kan hängas på lämpligt ställe, eller lagras utan stjälk.

Vitlök som vi köper i butik kan vara behandlad på olika sätt och därmed svår att lagra länge utan att den gror. Säg den som inte blivit frustrerad över ett knippe fin vitlök som plötsligt sätter fart och växer.

Men vitlök från egna landen beter sig oftast som vitlök annars gör mest. De gror inte i rumstemperatur. Jag har mina flätor, i år med den lagringsdugliga löken 'Clédor', på krokar i köket bredvid spisen. I en korg hängandes i taket finns en laddning vacker lila lök av sorten 'Thermidrome'.

Vitlök i korg

Vitlök 'Thermidrome' lagras luftigt i en enkel korg.

Vitlöken kommer att hålla sig fin på det här sättet ända till maj, då vi kan börja skörda färsk vitlök från den plantering som gjordes sen höst förra året. Clédor håller sig fram till nästa års skörd i augusti och är med andra ord en mycket lagringsduglig sort av vitlök.

Just att vitlöken är så lätt att lagra också i moderna bostäder utan stora, svala, lagringsutrymmen gör det extra intressant att faktiskt odla den mängd som behövs för att klara sig under ett år. Något att tänka på till höstens planering för dig som blir sugen, det är nämligen under hösten som vitlöken sätts.

Läs gärna mer om vitlök här:
Nästa års vitlök är satt
Liten vitlök blir stor vitlök
/Sara Bäckmo

 

12. januari 2015