Varför plantera om potatisen?

Efter att ha läst gårdagens inlägg om att plantera om potatisplantor undrar många: Måste man verkligen plantera om potatisen i hink? Varför då?

Så roligt att många nappade på att plantera om potatisplantorna efter skörd! Ska bli kul att höra om ni lyckas lika bra som jag gjort tidigare år.

Som jag berättade på bloggen igår är det toppen att spara de tidigt skördade potatisplantorna och sätta dem i jord eller täckmaterial igen för att få ny skörd. Läs gärna inlägget Spara potatisplantorna för fler detaljer.

Några frågor var mer frekventa än andra i kommentarsfälten efter inlägget, här svarar jag på dem:

Kan man inte bara sätta tillbaka potatisplantan i jorden där den stått tidigare?
Självklart går det bra att sätta ner potatisen där den vuxit. Men det finns fördelar med att sätta på nytt ställe:

  • I en hink blir jorden/täckmaterialet extra varmt och mysigt under sommaren, vilket gör det lätt för potatisen att etablera sig och ge ny skörd.
  • Det är lättare att sköta vattningen, plantan är lite ömtålig vid omplantering och har det extra bra i hinken.
  • Senare under hösten är hinken flyttbar och kan ställas i mer skyddat läge för att ge skörd långt in på säsongen.

 

Bästa jorden
Men den största anledningen att sätta potatisen på ny plats har med den lyxiga växtplatsen att göra, där potatisen tidigare växte alltså.

Alla som odlat potatis någon gång vet hur läckert lucker jorden är efter att potatisen skördats. I princip är det bara att sträcka ut fingrarna och krafsa lite i jorden för att förbereda för ny sådd eller plantering. Verkligen lättarbetad jord. Den vill jag använda till att så eller plantera nytt som jag kan njuta av under sommar, höst och vinter. Potatisen, som är en mycket mindre krävande grönsak, kan istället växa i trädgårdsskräp i en hink nånstans och ge lika fin skörd. Den behöver inte de utmärkta växtplatserna lika mycket som annat.

 

Bästa växtplatserna
I min trädgård växer de tidigaste potatisarna på några av de allra bästa växtplatserna i skyddat läge. Just i år växer de i ett tunnelväxthus, andra år har det handlat om skyddade delar av köksträdgården eller pallkragar. De här ytorna är extra värdefulla för sånt jag vill odla för senare skörd så de redan etablerade potatisplantorna får flytta! Mer om hur jag ska använda den nyss skördade ytan ska jag skriva om senare.

På bilden överst i inlägget syns potatisen där den växer i tunnelväxthuset, det är tre rader. Om jag fyller upp hinkar och krukor med ett helt gäng skördade potatisplantor, så hinner de bli färdiga till skörd lagom efter att alla tre raderna i tunneln är skördade. Skörden börjar om på nytt, från samma plantor fast annan plats. Jättebra!

 

Blasten av
Någon kommenterade också varför jag klipper ner blasten. Precis som med de flesta andra växter så är potatisen extra känslig vid omplantering. Den rycks upp med rötter och störs. När den ska återhämta sig är det viktigast att rötterna etablerar sig. Rötterna hämtar sig snabbare om inte växten behöver förse stora mängder blast med vatten. Genom att kapa blasten hjälper jag plantan att sätta fart igen.

 

Summa summarum kan de skördade potatisplantorna alltså planteras i princip var som helst. Men ett tips är att tänka igenom hur du tänkt använda växtplatserna nu lite senare under säsongen. En mängd grönsaker är perfekta att så under sommaren och om du, likt många andra, tänker att du kanske kommer att lida brist på bra växtplatser så är det toppen att sätta potatisen i hink.
/Sara Bäckmo

 

 

 

 

 

26. juni 2017

3 svar till “Varför plantera om potatisen?”

  1. Lena skriver:

    Hej!
    Lite off topic, men jag ville bara höra om du också sätter tillbaka plantan när du skördat? Vi trycker ner den igen och brukar få mellan två och fyra omgångar potatis från samma planta. Det var maken som fick för sig att det borde funka, och jag skrattade. Men skrattar bäst som skrattar sist. ?
    Blasten brukar se hängig ut, men potatisarna är hur fina som helst.
    /Lena

  2. Lena skriver:

    Jag tror nog jag missuppfattade det du skrev, för det handlar väl exakt om min kommentar. ?

  3. Kristin Karlsson skriver:

    Hej!
    En kanske dum nybörjarfråga, men hur viktigt är det att byta växtplats för potatisen från år till år? Jag odlar på odlingslott och det är svårt för mig att flytta på mitt potatisland... kan det räcka med att jordförbättra?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *