Odla morot i kruka

De allra flesta förknippar morot med grönsak som växer i landen, i jord rakt i backen. Så odlar jag dem oftast också men några gånger per år gör jag sådder i krukor eller andra tråg.

En kruka med tio centimeter hög morotsblast.

Så här ser det ut när morötterna kommit upp en bit, de står tätt i krukan och gallras vid skörd.

 

Morötter som odlas i kruka kan ge fin skörd och är särskilt fiffigt för dig som odlar på balkong eller väldigt små utrymmen. Eller i den trädgård som drabbas hårt av morotsflugans larver. Eftersom morotsflugan flyger max 60 cm över markytan kan en kruka eller större hink som placeras högre än så helt slippa angrepp.

 

Perfekt för sommarsådd

Morötter som kallas för tidiga morötter eller sommarmorötter blir skördeklara förhållandevis snabbt, det brukar sägas tre månader efter sådd. Morötter som sås under sommaren hinner alltså bli färdiga för skörd under hösten.

Men var ska morötterna sås? Vid den här tiden på året är varenda lite plätt upptagen med annat som växer. Då vill jag tipsa om att så morötter i kruka.

 

Läs mer: Odla sockerärter i kruka

 

Skördade morötter i en liten korg.

De här morötterna såddes i en balkonglåda i tunnelväxthuset under vintern och skördades från och med maj. Sorten heter 'Paris Market' och är en rund/oval liten morot.

 

Gör så här:

  • Fyll upp en vid kruka med jord från trädgårdslandet eller köpejord, gärna blandat med lite sand.
  • Strössla ut morotsfröna över ytan, inte allt för tätt.
  • Lägg någon centimeter jord på toppen och vattna försiktigt.
  • Ställ krukan i halvskugga och glöm inte bort att vattna.

 

När morötterna grott är det bra att flytta krukan till en lite soligare plats. Jag brukar försöka ställa krukorna vid en växtplats jag alltid vattnar. Runtomkring växthuset är till exempel bra, dit går jag varje dag för att vattna och glömmer inte bort. Emellanåt vattnar jag med lite nässelvatten eller kissvatten så jorden får extra näring, det gillar morötterna.

Jag har gjort fina sådder av morot också i augusti, som hinner bli skördeklara på hösten. Det kräver dock en varm växtplats och bra sort som växer snabbt. Rötterna blir rasande goda, men inte så stora. Vill du köpa frön till morötter nu på sommaren är det nätbutikerna som gäller, det är endast små välsorterade trädgårdsbutiker som har fröer att sälja nu.

 

En kruka med nyss grodda morötter bland kålblad.

Den här krukan fick stå och gro i kållandet på norrsidan, där det inte är full sol som torkar ut sådden.

 

Skörda de största

Ungefär tre månader efter sådd är det dags att börja kika om morötterna blivit skördeklara. Sära lite på blasten och titta om du ser några "nackar" på morötterna som ser lite större ut än de andra, eller välj en morot med grov blast. Skörda hela tiden de största morötterna och låt resten växa kvar.

När hösten bli kall och mörk går det fint att lyfta in krukorna i växthuset där de kan fortsätta skördas under lång tid. Lite halm eller isolering runt krukan gör att jord och rötter inte fryser.

 

Läs mer: Odla potatis i kruka

 

 

Vilka sorter passar?

Det finns uttalat korta morotssorter som passar att odla i tråg som inte innehåller så djup jord, till exempel den runda 'Paris Market' och mer konformade 'Katrin'. Annars tycker jag att de tunna sommarmorötterna 'Harlequin', 'Nantes 2' och liknande sorter blir jättefina i vanliga större planteringskrukor.
/Sara Bäckmo

12. juli 2017

12 svar till “Odla morot i kruka”

  1. Anders skriver:

    Hej Sara,

    Bra skrivet! Har själv funderat på att odla morot i kruka eller större hink.
    Jag undrar om du har provat detta inomhus under årets mörkare månader med hjälp av växtbelysning? Tror du att det går att få bra resultat. Själv tänkte jag prova i vinter.

    /A

  2. Birgitta Rosdahl skriver:

    Hej Sara
    Intressant läsning om morotsflugan och att så morötter i kruka. Tänkte faktiskt prova det med tanke på den sandblandade jord dom önskar. Ett tips om man sår morötter på friland är att så dessa intill sättlöken. Då minimeras angrepp av morotsflugans larver. Dom gillar inte doften av lök. /Gittan

    • Sara Bäckmo skriver:

      Ja, det sägs det där med lök och morötter. Jag har dock aldrig upplevt en förbättring av samplanteringen. Lycka till med krukan!

  3. Aggi skriver:

    Hej Sara
    Min mama säger att om man använder färsk gödsel för nära såd så får man garanterad morotsflugan .
    Kram Aggi

  4. Åsa skriver:

    Hej!
    Tack för en toppensida/blogg! 🙂
    Hur tätt kan morötterna sitta? Jag sådde en rätt ansenlig mängd frön för att jag inte trodde att alla skulle gro. Vilket de givetvis gjorde... Det är svårt att glesa ut mellan dem för man får flera i varje nypa liksom. Har för mig att jag läste nånstans att man kunde klippa av blasten på de man inte ville spara. Just nu är blasten ca 4-5 cm. Har du några råd?

  5. Kerstin Nilsson skriver:

    Kan du odla kål utan nät?

  6. Jessica skriver:

    Hur många liter är krukan?

  7. Ingela skriver:

    Släng inte morotsblasten gör en pesto av den!!
    1 dl - gärna rostade, solrosfrön
    2 dl hackad morotsblast
    1 dl riven parmesanost el annan god ost
    1 vitlöksklyfta
    1 dl kallpressad olivolja eller annan olja du gillar
    salt, peppar
    0,5 tsk citronsaft
    Mixa allt!

  8. Claes skriver:

    Gammal tråd, men jag testar ändå.
    Jag tänkte grodda mina morötter i min cult-groddare.. men det går trögt...

    Satte igång både morot och rädisa samtidigt, och medans rädisorna redan är tre cm, ser morötterna oberörda ut...

    Nu till frågan...
    Går det inte att grodda morot?

  9. Anja skriver:

    Vilka kruka ska man använda för morotsådd? Är det en hink eller har du tips på hur bred och djup den ska vara? Tänkte så nu i helgen!

  10. Marie skriver:

    Hej!
    Kan man så i ”potatisjorden” efter man har tagit upp midsommarpotatisen som jag har satt i krukor?

  11. Ulla Vestergård skriver:

    Hej
    Jag fick tips en gång att ha tagetes ihop med morötter i landet. De ska visst förvirra morotsflugan med sin stsrka doft!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *