Brysselkål - så odlar du den hemma

Brysselkål är antagligen höstens godaste kål. Som jag har väntat på att få skörda! Att odla brysselkål är kul och gott. Läs hur jag gjort för att odla i år.

En hög kålplanta full med brysselkål längs stammen.

Brysselkål ser festlig ut när den växer i landet, det är mycket mat på en enda planta.

 

Jag får dåndimpen! Förra året hade jag ingen brysselkål i landet och jag har nästan hunnit glömma bort hur mycket jag älskar den här kålen. Nu ska jag inte hamna i den där sitsen att jag ännu en gång säger att just den hääääääääär grönsaken antagligen är den som skiljer sig mest från den köpta varianten (jag säger ju så ganska ofta...) men katten vet om det ändå inte är sant.

Brysselkål från butiken smakar antingen ingenting alls, eller så har den en så vansinnigt skarp smak att den är nästintill äcklig. Ingenting av det finns i den hemodlade brysselkålen. Den är bara magisk. Underbar smak av perfekt kål och en söt ton som lockas fram när brysslarna tillagas.

 

Bli medlem och följ arbetet dag för dag i Skillnadens Trädgård

 

Vintersådd brysselkål

Dessa plantor startade sin resa förra vintern någon gång. Jag sår nästan all min kål på vintern i det som kallas för vintersådd. Jag sår alltså fröerna i byttor med jord som får stå utomhus eller i ett kallt växthus till dess fröerna gror. Plantorna kräver då otroligt lite omvårdnad och växer upp till knubbiga fina exemplar. Om du inte provat att vinterså kål så är det definitivt dags nu! Det spar mycket plats inomhus och eftersom jag inte behöver oroa mig för platsbrist kan jag odla något fler sorter. Kul! Jag har skrivit massor om vintersådd både här på sajten och i mina böcker, sök gärna på bloggen så hittar du mer att läsa.

I videon nedan kan du se hur mitt kålland ser ut i år. Brysselkålen står längst till vänster i tumnagelbilden.

 

 

Med täckodling och nät

All kål är odlad i bäddar med växtmaterial och ull som täcke - en täckodling. I landen har jag också det som kallas för fuktslang, som jag kunnat koppla på vattenslangen och vattna när det behövs. Under de torraste veckorna i somras vattnade jag tio minuter var vecka på ett ungefär, mer behövs inte. Täckmaterialet håller jorden otroligt fuktig och fin. Och visst syns det att plantorna frodas.

Jag har också haft nät över min brysselkål för att skydda mot kålfjäril och kålmal. Nätet har inte legat på hela tiden, jag har slarvat en del. Men som du ser har plantorna ändå undgått enorma skador. Störst skada har sniglarna gjort i år.

Fastän det är sent på året har jag ännu inte stuvat undan näten. Jag ska faktiskt lägga på dem igen, förhoppningsvis snart. Inom kort kommer rådjur och älgar in i trädgården, det brukar dröja några frostnätter sen hör jag dem stampa omkring nära huset om kvällarna. Nät över kålen gör att det blir svårare för dem att nå godsakerna.

 

Läs mer: Att plantera i ull

 

En sned stam av brysselkål som ligger över landet.

Brysselkål blir höga plantor som gärna hamnar på sniskan om de inte får stöd. Jag brukar inte bry mig om att sätta stöd till alla plantor.

 

Lång utvecklingstid

Brysselkålen behöver ganska lång tid på sig att utvecklas. Det ska bli stora plantor och längs den stora stocken ska små brysselkålshuvuden växa fram. Brysslarna kan vara ganska små i slutet av sommaren, men växer ofta snabbt på hösten. Plantorna är mycket köldtåliga, men om det blir stora temperaturskillnader är det risk att brysselkålen ruttnar när de fryser och tinar omvartannat. Min taktik är att skörda de största efterhand och antingen tillaga eller frysa in.

I fredags skördade jag två liter brysselkål och kände mig så himla nöjd. Till fredagsmiddag för mig och ungarna blev det sedan gräddkokt brysselkål, grönkål och purjolök, tillsammans med stekt fläskfile från byns utegrisar, lite spagetti och massor av färska grönsaker. Jag kunde inte sluta äta.

Vi har väldigt mycket olika slags bladkål att äta, så just nu låter jag brysselkålens blad vara. Men det är en väldigt smakrik och fin del av kålen! Prova att skörda några blad och använd precis som grönkål eller svartkål. På samma vis kan du använda också blad från broccoli och blomkål.

 

Gräddkokt brysselkål

  • skär grönsakerna i mindre bitar
  • stek på medelvärme i smör så de blir lite mjuka och brysselkålen får lite färg
  • häll på grädde och låt puttra en stund, smaka av med salt och häll på lite mer grädde som får koka in
  • när brysselkålen blivit mjuk, men har lite tuggmotstånd kvar, är det klart

 

Närbild på stammen med täta huvuden av små brysselkål i grönt.

Det går fint att plocka bort blad och stjälkar som suttit fästade i stammen mellan brysselkålen. Då blir det lättare att skörda. Behåll bladen i toppen dock.

 

Nästa år vill jag odla ännu mer brysselkål. Jag leker också med tanken på att bara välja röda kålsorter i landet då, av estetiska skäl. Typiskt en sån sak jag ska skriva i min Odlingskalender, för sånt glömmer jag bort annars när jag snart börjar kolla fröer till nästa år. Det finns flera röda sorter av brysselkål som är skitsnygga i landet! Till exempel har jag fastnat för sorten 'Rubine', den finns dock bara hos utländska fröfirmor. Dessvärre förlorar brysslarna sin vackra röda färg vid tillagning, men det kan man ju leva med.

Vad tycker du om brysselkål? Jag vet att en del tycker det är pest och pina att äta och att en del har just den här kålsorten på sin lista över kål som aldrig, aldrig blir något att ha. Dela gärna med dig av dina erfarenheter.

/Sara Bäckmo

07. oktober 2019

20 svar till “Brysselkål - så odlar du den hemma”

  1. Anna Tjäder skriver:

    Hej.
    Jag har aldrig odlat brysselkål, men däremot blomsterkål i år för andra året. Förra året blev det inte så mycket, men i år ser det bra ut. Tänkte bara höra om du odlat blomsterkål och om det är någon skillnad i deras växtsätt. Tänker att eftersom det är en korsning bryssel-grön, så borde det väl vara ungefär samma förlopp på växandet. Eller?
    Mvh Anna

  2. Katinka skriver:

    Efter att ha tillagat min första egenodlade brysselkål idag kan jag bara hålla med. Smaken är fantastisk. Och då är jag ändå en person som gärna köper affärens brysselkål, tills nu har jag tyckt att den är jättegod. Jag brukar förvälla snabbt och sen steka i smör och någon god sojasås. Jag gillar att ha i lite ströbröd i stekpannan också. Det som blir över äter jag kallt direkt från kylskåpet när jag blir sugen. Nästa år ska jag odla mer brysselkål och leta efter en sort som inte blir så gigantiskt hög. Det har varit svårt att täcka och plantorna har behövt stöd för att inte rasa omkull.

  3. Lena skriver:

    Har för första året odlat brysselkål. Har inte skördat några än men de ser jättefina ut och tänkte skörda lite till helgen.
    Jag undrar om det som ser ut som ett stort
    Kålhuvud överst på plantan också går att äta på samma sätt som de andra små kålhuvudena?

  4. andersthorsander skriver:

    Loggas alltid ur när jag skriver

  5. andersthorsander skriver:

    Antagligen när det blir längre text.
    Men älskar egenodlad kål. I år har maken börjat äta brysselkål också?. Häls Aila

  6. andersthorsander skriver:

    Tror du att det är någon ide att gräva upp brysselkålen o ställa in den i kanalplasthuset, har frostvakt där o vill gärna att det ska bli större kålhuvuden. Varmare väder på väg också. Häls Aila

  7. nyfiqen skriver:

    Jag och sonen älskar brysselkål och då har vi bara smakat köpt. Än så länge är mina bara stora som puttekulor men jag hoppas de hinner växa till sig.

  8. Malin Manitski skriver:

    Jag har aldrig gillat brysselkålen till jul men delar av familjen älskar det. Så i år har jag testat odlat brysselkål för första gången. Vi provsmakade den här om dagen och OJ vilken skillnad mot köpt. Lätt kokt i lättsaltat vatten, kunde inte sluta äta den. Och otroligt vackra plantor. Kommer garanterat odla mer nästa år.

  9. linneamartinsson1993 skriver:

    Mums, detta receptet måste jag prova och även prova att så brysselkål nästa säsong!

    Jag blev även nyfiken på den sorten som både är kål och broccoli. När jag googlade kom jag tyvärr bara fram till broccoli, så jag måste ha stavat fel.

  10. Annica skriver:

    Jag har odlat brysselkål i flera år och när jag bjuder andra, säger de ofta att de inte brukar vara förtjusta i det, men det här var något annat. Ska satsa på fler plantor nästa år, eftersom jag anlagt fler bäddar i höst.

  11. […] Läs mer: Odla brysselkål […]

  12. Johan skriver:

    Brysselkål är helt klart bästa sortens kål. Till och med mina barn gillar det.

  13. Sandra skriver:

    Så fantastiskt roligt att odla brysselkål. Kan inte äta dom som finns att köpa i affären men dom hemodlade är bara helt magiskt goda. Funderade just på vad man kan göra med bladen, tack Sara för dina tips.

  14. Pia Solberg skriver:

    Lika inspirerande som vanligt. Satsar själv på mer brysselkål än tidigare eftersom de tycks trivas hos oss.
    Får jag påpeka en språklig detalj? Det är skillnad på efterhand och efter hand. Ex: Morötterna plockas efter hand som de blir lagom stora. Man behöver inte vattna innan sådd, det kan man göra i efterhand.

  15. Anna Lorenzen skriver:

    Hej Sara!
    Vilken fin sida och vilket underbart grönsaksland du har!

    Jag har precis köpt och sått mina första fröer av brysselkål och har stora förhoppningar.
    Dock har jag en liten fråga angående hur stor plats de egentligen behöver då jag helst hade velat odla i större kärl så att jag kan ha de i uterummet över vintern. Så hur stort behöver kärlet vara per planta? Har du tips på vad man ska tänka på och vad samt när man ska ge de för extra näring?

    Tack på förhand!

    Mvh Anna

  16. Pirjo Öhman skriver:

    Hej!
    Första gången i mitt liv köpte jag två brysselkål plantor men dem är idag bara stam med blad...skall jag spara dem i odlingslådan eller flytta till växthus eller...kommer det bli några kål till mig? Tack för svaret

  17. Helena Sundlöf skriver:

    Hej, jag har samma problem. Satte fröna i våras, i Mars om jag inte minns fel. De har under sommaren stått i växthuset. Är superstora och har stora fina blad, men inga ”frukter”.
    Har fått bra med vatten och även näring.
    Vad kan det Vara för fel?
    //Helena

  18. Mikaëla Thorén skriver:

    När du vintersår, vattnar du under vintern någonting? För står de i växthus får de ku inget vatten naturligt?

  19. Agneta Zetterström skriver:

    Ååh, jag odlade brysselkål och blomkål mitt första odlingsår typ 2016-2017! Helt novis och inga nät eller skydd! Inte en snigel, inte en kållarv bara halleluja hela året och jag gick och småsmaskade brysselkål i landet halva vintern!
    Sen kom sanningen ifatt mig år 2!!!!!
    Nu är det krig i ”tomteskogen” kan jag säga!
    Nej snigeln… detta är INTE din kål… och inte din heller din förbaskade lilla kålfjäril!!
    Men trägen vinner! Sååå underbart med kål i alla former!

  20. Ingeborg Margrethe Møller skriver:

    Sidste år fik jeg fin grønkål og spidskål på Nordmors og delte med rådyrene og yngste barnebarn, der ææælsker grønkål og står med hænderne bag ryggen og gnaver af planten.
    I år er al kål alene hjemme i oktober, sneglene havde holdt kalas på dem i september. Bare rådyrene levner lidt til os 😋

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *