Gör god puré av nypon

Nypon från trädgården eller vilda buskage är tacksamma att plocka. Jag gör en enkel puré av skörden. Här delar jag mitt nypontips; en puré utan att behöva kärna ur nyponen vart och ett. Prova!

En påse med mängder av nyplockade orangea nypon i.

Sju kilo nypon plockades en eftermiddag och har nu blivit underbart god nyponpuré till frysen.

 

När nyponsäsongen börjar är det bara till att plocka. Och plocka. Och plocka. Bunkra nypon när det finns.  Jag gör god puré, som kan användas till soppor, mos och nyponpulver. Tio poäng av tio tycker mina barn om soppan!

Det bästa med den här purén är att inga kärnor behöver rensas. Så enkelt och en gyllene skatt till frysen.

 

Bli medlem på Sarabackmo.se för att få tillgång till längre artiklar, trädgårdsguider och särskilda erbjudanden från Skillnadens Trädgård.

 

Nyponpuré

  • Skär bort alla fnasiga blomdelar från nyponen, det går snabbt med en vass liten kniv.
  • Skölj nyponen om det ser ut att behövas.
  • Lägg nyponen i en stor kastrull och fyll upp vatten så det täcker.
  • Koka tills nyponen är mjuka.
  • Kör både nypon och vätska (häll ej av kokvattnet) genom hushållsassistentens passersats.
  • Om det ser ut att finnas fruktkött kvar bland kärnorna som kommer ur passeringen kan dessa köras en gång till genom assistenten.

 

Ett tips är att blanda kärnorna med vatten och hälla ytterligare en gång genom kökssil, då blir det en soppa kvar. Snåla inte på vattnet när du kokar nyponpuré, det är lätt att den blir så fast i konsistensen att den blir svår att köra genom maskin eller passervagga.

Nyponpurén kan göras i mindre mängd genom att passera genom en finmaskig kökssil eller passervagga, men det är jobbigt att göra större mängder så. Förvara purén i frysen och ta fram till ett gott mellanmål när det passar.

Dessvärre ser det inte så piffigt ut på bild, direkt ur vardagen. I ärlighetens namn är det ganska kladdigt att göra men det är värt varenda sekund vid assistenten.

 

Hushållsassistenten sedd ovanifrån med nypon som åker ner i maskinen och kommer ut som ett mos.

En assistent skiljer kärnhusen från fruktköttet och passerar själva frukten till ett fint mos. Tillbehöret som används heter passertillsats.

 

Närbild på purén som kommer ur maskinen, den är starkt orange.

Moset kan göras mer eller mindre fast genom mängden kokvatten som körs med nyponen.

 

Vill du läsa mer om nypon?

Till dig som är medlem på sarabackmo.se har jag gjort en lång artikel om nypon, med många tips och idéer. Dessutom delar jag på förhand några recept, bland annat på min familjs goda nyponsherry och farmor Elises nyponsmör.

 

Läs mer: Nyponfrossa från vresrosor

/Sara Bäckmo

04. augusti 2018

22 svar till “Gör god puré av nypon”

  1. Ulla Troeng skriver:

    På 50-talet, när jag var barn, skaffade mina föräldrar en assistent ,som sedan användes dagligen. När nyponen mognade ,var vi ute och plockade hela årets behov och körde sedan nyponen på samma sätt som du beskriver, i assistenten. Vi hade inte frys till att börja med så de konserverades hermetiskt. Jag tyckte om att se hur moset kom ut på ett ställe och hur kärnorna med ett knakande ljud trycktes ut på ett annat. Förr var det vanligt att se människor plocka nypon och slånbär. Numera står jag ensam bland snåren och plockar.

    • Sara Bäckmo skriver:

      Vad roligt att du beskriver assistenten och hur den passerar. JUST så tyckte jag det var när min mamma passerade äpplen och grejer. Magiskt liksom.

  2. Lotta Fritzsson skriver:

    Ett bra tips när man ska plocka nypon är att använda repa, går så mycket snabbare. Jag brukar torka nyponen.Är ju så gott att ha egna nypon till mumsig nyponsoppa. Smakar så mycket mer och man kan söta som man vill!!

  3. Hanna skriver:

    Hej!

    Tack för ett bra tips om hur man kan hantera nyponen man plockar. Jag har en gammal assistent, men kan den inte så bra. Vilken del är det som sitter under allt det mosiga? Hur ser den delen ut? Mvh Hanna

  4. […] som liten och hur de stora matta kålbladen bredde ut sig, bredvid björnloka, slånbär och vresrosor. Då visste jag inte riktigt vad det var för en växt. Nu är kålen något jag trånar efter och […]

  5. Susanne lingman skriver:

    Visa gärna bild på hur du sätter i hop de olika delarna till assistenten. Jag vet många som har passertillsats men vet inte hur de monteras. Det kan ju bli en liten bildsekvens.

  6. Agneta skriver:

    Det kan du kolla på youtube, jag hittade en bra film där till min Ankarsrum assistent!

  7. Karin Andersson skriver:

    Jag har ingen assistent kan man använda passervagga? det blir väl ännu mer kladdigt 😉

    • Sara Bäckmo skriver:

      Det är otroligt mycket kärnor i nypon och jag tycker att det funkat bäst i assistenten. Men om du är tålmodig går det ju med passervagga och en vanlig kökssil med. Idag gick en pryl till min assistent sönder och då kom tioåringen på att vi kunde prova med råsaftcentrifugen. Det var kladdigt! Men det gick bra det med =)

  8. Inger Hermansson skriver:

    Går det att ta vilka nypon som helst? Eller måste det vara en viss sort
    ?

  9. Jennie Niesel skriver:

    Ett tips: börja inte med passering klockan 22 på kvällen. Har svurit långa osande eder över kass konstruktion på passertillsatsen. Kärnorna fastnar regelbundet i en stor kaka i tillsatsen och kommer alltså inte alls ut så käckt som beskrivs ovan. Köpt tillsatsen i år (Ankarsrum). Efter flera jobbiga isärtagningar tog vi bort den plastinsats med skruv som sitter inuti och tejpade över skruvhålen. Då som först gick det enkelt att passera. Ett visst svinn med kärnorna blir det men det var det värt när tålamodet tröt!

    • Sara Bäckmo skriver:

      Jag har EXAKT samma problem och blev under en jävligt sen kväll så arg att jag bankade på insatsen så den gick sönder. Detta hände inte förra året och jag fattar inte om jag kanske var så förutseende då att jag tog bort insatsen. I alla fall har jag köpt en ny nu och precis som du kört utan. Ha ha!

  10. Lena skriver:

    Jag har ingen assistent utan brukar köra nyponen genom en potatispress. Det funkar utmärkt, det med.

  11. Gunilla skriver:

    Om du har en assistent av märket Husqvarna eller senare Ankarsrum, låter det som passertillsatsen saknar någon del. Då brukar apparaten uppföra sig så. Antar att du har en bruksanvisning med ”sprängskiss” för monteringen? När jag iaf jag, och när jag följde den mycket noga gick det alldeles utmärkt! ?

  12. Tone skriver:

    Hej!
    Hur länge håller nyponpurén i frysen sen?

  13. Anna Wahlund skriver:

    Jag har en Electrolux Assistent från 1955 med passertillsats, funkar klockrent. Jag har en manual men kollade ändå på YouTube hur de monterar. Det skiljer sig faktiskt lite grann mot de moderna.

  14. Lars Sonnert skriver:

    Intressant att höra att Electroluxassistenten funkar - förra året körde vi en mindre sats (3-4 liter) och det funkade bra med passersatsen. Sedan körde jag en syltgryta med 9 liter - assistenten dog /överhettad(funkade efter några timmar igen) men i år skaffade jag en kraftfullare kvarn/passersats för såväl köttfärs och fruktpassering. Funkade klockrent och uppmuntrar till lite större mängder plockning.

  15. Monica Johansson skriver:

    Hej måste man ”snoppa”nyponen innan man kör dem i passertillsatsen efter förvällningen. ?
    Monica

  16. Yvonne Sköld skriver:

    Försvinner allt klipulver?

  17. Emmelie skriver:

    Hej! Tack för alla inspirerande artiklar du delar!
    Kul att se vad man kan göra med nyponen 🙂 vet du om man kan ge resterna till hönsen när man är klar?
    Mvh Emmelie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *