Melonerna är på väg upp

Jag siktar på en melon-chock! Förra året fick vi dåndimpen av alla underbara meloner och nu har jag gått all-in. Vi kommer att kunna bada i söta och saftiga meloner!

Två meloner växer på en ranka i tunnelväxthuset.

2016 växte åtta plantor melon i tunnelväxthuset och vi skördade lika många meloner under sommaren.

 

Det visade sig att hela familjen kom att älska de hemodlade melonerna jag odlade 2016, både barn och vuxna. Tänk att frossa i solvarma meloner från egen skörd, eller njuta dem som grund i en läskande kall smoothie! Meloner har ett exotiskt skimmer över sig, trots att de odlats länge på våra breddgrader. Det förstår jag. Smaken för tankarna till helt andra delar av världen. Och det är fullt möjligt att odla meloner här i Sverige!

 

pluggbrätte med groddade melonplantor

Ett smart pluggbrätte med djupa celler är perfekt till meloner.

 

I år (2017) odlar jag en mängd sorter och totalt närmare femtio plantor. Jag räknar med minst en melon från varje planta. Med fyra barn och sommarlovslediga kompisar kommer det inte att bli någon konst att äta upp skörden, ens om det skulle blir större skörd än väntat.

 

Läs mer om meloner

Den perfekta melonen
Meloninspiration
Liten och god melon

 

En rad med platta melonfröer

Precis som de flesta gurkväxter har melonen stora platta fröer. Jag ställer dem på högkant i jorden för att vatten ska rinna av fröet istället för att samlas på den platta ytan och göra så att fröet ruttnar.

 

Plantorna växer snabbt

Jag sår gurkväxterna bara några veckor innan utplantering på växtplatsen. Om de sås för tidigt måste jag parera med onödigt många omplanteringar till större krukor. Gurkväxter (gurkor, meloner, pumpa, squash) växer rekordsnabbt och det är lätt att de helt enkelt tappar stinget om de står i kruka för länge.

Årets sådd gjordes 1 maj och grodde 3 eller 4 maj. Sådden var lagom fuktig och stod på golvvärme (ja, den här våren står golvvärmen på där extra länge, fy fanken vad kallt det är!!!) i badrummet. Gurkväxter måste ha det varmt i jorden för att gro. Så snart merparten av fröerna grott har hela tråget placerats i en plastback med hål i och burits fram och tillbaka mellan tunnelväxthuset dagtid och golvvärmen nattetid.

 

Ett pluggbrätte med melonsådd.

De flesta melonerna är sådda i ett djupt pluggbrätte som rymmer trettiofem plantor. Det är lätt att trycka upp plantorna underifrån när de blivit lagom stora att sättas ut.

 

Dubbla rader

De här melonerna ska växa i tunnelväxthuset och jag räknar med att kunna sätta ut dem om två veckor eller åtminstone innan de vuxit ur pluggbrättet. Plantorna kommer att sättas ut i två rader i respektive bädd, med 40 cm mellan varje planta. Mellan raderna odlar jag aubergine, paprika, sallat eller något annat. Alla plantor kommer att ledas uppåt, de växer alltså inte slingrande längs marken. Då skulle de aldrig få plats.

Från utplanteringen och framåt är det lite pyssel med melonerna. Jag beskär dem omsorgsfullt för att få bästa möjliga skörd. Det kan du läsa om i inlägget Jag beskär gurkväxterna. Däremot brukar jag inte pensla blommorna för att hjälpa till med pollineringen. Det är gott om insekter i tunnelväxthuset som kan hjälpa till.

 

En plastback på flis.

Mitt lilla gurkhus, som lätt bärs fram och tillbaka till lagom varma växtplatser. Hål är borrade i botten och upptill för ventilation och att släppa ut kondens/vatten.

 

Årets sorter (2017)

Och nu är du förstås nyfiken på vilka sorter jag odlar i år. Här är de:

  • cantaloupemelon 'Minnesota Midget'
  • nätmelon 'Herma'
  • nätmelon 'Sweet Granite'
  • vattenmelon 'Yellow Cutie' F1
  • vattenmelon 'Sugar Baby'
  • vattenmelon 'Janosik'
  • honungsmelon 'Honey Dew' F1
  • honungsmelon 'Petit Gris De Rennes'
  • mangomelon 'Queen Anne's pocket melon'
  • 'Emir' F1
  • 'Charentais'
  • 'Jenny Lind'

 

En uppskuren mogen melon på ett fat.

Målbilden är förstås att kunna skörda saftiga meloner. De olika sorterna mognar vid olika tidpunkter och ger förhoppningsvis skörd under flera veckors tid.

 

Det är absolut inget problem om skörden skulle bli stor i sommar. De går utmärkt att frysa! Med många barn i familjen är det perfekt att frysa mindre bitar av melon att använda i smoothie. Det är bara att dela, lägga på bakplåtspapper och hysta in i frysen. Plocka fram och mixa med bär en varm sommardag.
/Sara Bäckmo

 

09. maj 2017

7 svar till “Melonerna är på väg upp”

  1. Karin Ericsson skriver:

    Hej Sara! Alltid lika roligt och inspirerande att läsa och titta på dina inlägg! Tack för tipset med att ställa ,melon- gurk och squashfrön på högkant vid sådd! Där fick jag en förklaring kring dålig grobarhet vid just sådana sådder! MVH Karin

  2. IZH skriver:

    Många sorter, längtar redan efter ert recension! Själv premiärodlar jag också melon men bara Sugar Baby. Tack för inspirerande blogg!

  3. Lena skriver:

    Oj, blir det bara en melon per planta? Då måste jag ju ha fler plantor... Men var?

  4. Yorcka Tall skriver:

    Hej tack för alla tips. Jag har mina vatten meloner i kragpallar med en gammal fönster ovanpå vad tror du blir det bra eller måste jag flytta in till växthus? Jag har tagit några frö från Chile och där har jag flera frukter i varje plantan. Mvh. Yorcka

  5. Lina skriver:

    Hej, jag försöker så melon men dom växer bara rakt upp till en smal planta och sedan går dom av och dör. Vet du vad jag gör för fel?

  6. Charlotte skriver:

    Vet du hur det går att odla vanlig gurka tillsammans med honungsmelon? Hört ryktesväg att giftiga ämnen bildas men båda är ju gurksorter?

  7. Gun Lindqvist skriver:

    Hej
    Har satt frön av Sugar Baby för tidigt.Nu 19 april blommar dem.Här är kallt och snö.Kan inte sätta ut dem i växthuset förän kanske början av juni.Ska jag ta bort blommorna??
    Hälsning Gun

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *