En guide till olika slags bönor

Bönor borde vara självklarhet att odla i var mans och kvinnas trädgård. Det är en otroligt nyttig grönsak, med den stora fördelen att de innehåller proteiner. Och så är de goda förstås! Men vilka bönor ska man välja och vad skiljer dem åt?

Torkade bönor i fina färger.

Här är en blandning av bönor som torkats, många olika sorter.

 

Nu är det dags för mig att så olika slags bönor (maj 2018). Det är ett stort jobb, för jag odlar mycket bönor. De flesta växer i ett och samma kvarter för baljväxter, men några bor också på annat håll. Brytbönor är särskilt uppskattade i vår matlagning och de lågväxta sorterna jag odlar är lätta att samplantera med till exempel sparris och andra högväxta grönsaker, så de får ibland vandra omkring.

Bönor är nyttiga för jorden, vilket förstås också är en anledning att odla mycket av dem. Det kan du läsa mer om i inlägget Om varför baljväxterna är så bra.

Den som vill odla bönor för första gången kommer att slås av hur många olika slags bönor det finns. Vad skiljer dem åt och hur sjutton ska man välja? Här beskriver jag de olika bönorna och ger förslag på bra sorter.

 

Bondbönans baljor är stora och vadderade på insidan så att bönorna ligger tryggt. Från många plantor blir skörden stor.

 

Bondbönor

Det finns många olika slags bondbönor, alltifrån lågväxta sorter, rödblommande sorter, kulturarvssorter och andra. Egentligen är bondbönan inte en böna utan en växt i ärtfamiljen, därför kan den odlas lite annorlunda än andra bönor. Den är till exempel inte lika känslig för kall jord som övriga bönor. Bondbönan odlas för de stora bönorna inuti vadderade baljor. Bönorna kan ätas kokta med smör, stekta och mixas till olika röror. Vi äter gärna bondbönor likt andra kokbönor i olika maträtter. Också bondbönornas skott och toppar kan användas i matlagningen. Exempel på bra sorter är: 'Witkiem' och 'De Monica'.

 

Brytbönor i olika färger ligger bredvid varandra.

Vackra brytbönor i olika färger, nyss skördade. Det lilla stjälkfästet nyps av och så förvälls bönorna hastigt innan de fryses in.

 

Brytbönor

Brytbönor är smala bönor i varierande längd som växer på höga slingrande plantor, eller lägre buskiga plantor. Bönorna kan vara gröna, lila och gula i färgen. De gröna kallas kort och gott för brytbönor, de lila för purpurbönor och de gula för vaxbönor. Om brytbönorna är gröna och skördas som tämligen små kallas de ofta för haricot verts. De kan kokas, stekas eller gratineras vid tillagning. Exempel på bra sorter är: brytböna 'Nautica' och vaxböna 'Rocquencourt'.

 

 

Bönor av olika slag är enkla att förodla och kräver ingen omskolning. På bild syns skörd av skärvaxböna, jag väljer låga sorter som inte behöver bindas upp.

 

Skärbönor

De här bönorna växer ungefär som brytbönorna men utvecklar breda, långa och platta baljor. Dess skördas innan bönorna inuti baljan börjar svälla upp. Allra godast tycker jag att skärbönorna är då de strimlas tunt, snarare än att koka hela bönan, och förvällas hastigt eller stekas med vitlök. Skärbönor finns i gröna sorter, samt lila och gula. De gula sorterna kallas för vaxskärbönor. Exempel på bra sorter är: grön skärböna 'Nassau' och skärvaxböna 'Serpedor'.

 

 

En skål med vita torkade bönor och baljor som ligger bredvid.

'Cannellino - Lingot' är en mycket god vit böna som passar fint att odla i vårt klimat, åtminstone i zon 3.

 

Torkbönor

Det här är en stor grupp av olika slags bönor, som alla bildar baljor från höga eller låga plantor. Torkbönor ska skördas fullt mogna från plantorna och därför låter man bönorna sitta kvar länge, istället för att skörda dem likt brytbönor. Det yttre höljet ska torka, liksom själva bönan inuti. Bönan ska sedan pillas ur det  yttre skalet och torkas ännu en tid. Därefter kan bönorna förvaras mycket länge. De färska baljorna kan också ätas som späda, omogna bönor likt brytbönorna. Det är också en delikatess att skörda baljorna och pilla ur de färska, ännu ej torkade, bönorna under sommaren.

Torkbönor tillagas genom att först blötläggas över natten i rikligt med vatten och sedan sjudas eller kokas på låg värme, i nytt vatten, tills de precis blivit mjuka. Exempel på bra sorter är: buskbönan 'Signe', bruna bönan 'Katja', borlottobönan 'Borlotto Lingua Di Fuoco Nano' och vita bönan 'Cannellino - Lingot'.

 

 

Sojabönor växer på en planta. De har små, ludna skidor.

Så här ser sojabönorna ut när de växer. Låga plantor med små ludna baljor.

 

Sojabönor

Detta är en läcker favorit i vår trädgård, som är lite trixigare att odla än sorterna jag nämner ovan. De kräver mycket sol för att utvecklas väl och ger förhållandevis liten skörd jämfört med andra bönor. Plantorna är låga och baljorna små och ludna. Inuti finns 2-3 mycket små gröna bönor. Skördas i första hand omogna (kallas för edamame) för att kokas eller stekas, dock äts inte baljan utan endast bönorna inuti. Jag har skrivit en lång artikel om sojabönor som jag tipsar om, där finns mycket fakta att hämta. Läs gärna Odla egna sojabönor. Exempel på en bra sort är 'Fiskeby.

 

Gemensamt för alla bönor är att de innehåller lektiner, ett ämne som kan störa näringsupptaget i tarmen. Därför ska bönor inte ätas råa - de ska tillagas.

 

Våga satsa på bönor

Bönor är en av köksträdgårdens viktigaste växtgrupper. Det kan ta lite tid att lära sig att hitta användning för bönorna i matlagningen. Vi har mycket stor glädje av torkbönor, där överskottet är lätt att lagra i flera år om det skulle bli så. Brytbönor skulle jag annars säga är en mycket bra böna att börja med. Jag rekommenderar att satsa på låga plantor som inte behöver bindas upp - de är extremt lättskötta. Alla sorter jag rekommenderar ovan är låga plantor, dock ej bondbönorna som nästan alla blir högre. Dessa toppar jag dock efter att de utvecklat några klasar med bönor en bit upp på stammen.

Tänk på att skörda brytbönor och skärbönor ofta. Om växten hindras från att växa fram bönor som mognar till frö så fortsätter den villigt att producera fler och fler baljor i hopp om att någon jäkla gång få föröka sig. Att frekvent skörda bönplantorna ger gott om mat!

Den som oroar sig över att bli kass i magen av att äta bönor kan prova att odla flageolet-böna. En liten ljust grön böna som är fantastiskt vacker och sägs vara skonsam mot magen. Den växer mycket bra i zon 3 och ger stor skörd, säkert i zoner högre än så med. Precis som med jordärtskockor kan kokvattnet till bönor bytas ut efter halva tiden och på så sätt ge mindre besvär.

Lycka till med din bön-odling!
/Sara Bäckmo

 

 

06. maj 2018

9 svar till “En guide till olika slags bönor”

  1. tove.hastbacka skriver:

    Tack för bra info och för magtipset! Kan tillägga att också bondbönor kan vara skonsammare för IBS-magar, kanske just för att de egentligen är en ärtväxt.

  2. Tomas skriver:

    Hej!
    Jag måste bara få tillägga något som kanske står på annan plats i bloggen - prova att syra brytbönor! Jag har själv provat sorten Maxibel (lågväxande med långa gröna baljor) och den blir helt fantastiskt god som syrad. Jag körde receptet från Karin Bojs bok Syra själv. Ett litet tips.

  3. evelynedberg skriver:

    Vill tipsa om att Lord Nelson har en skärböna 'Admires' som de rekommenderar för mellersta och norra Sverige. Har inte provat den men den ligger här hemma i väntan på våren ?

  4. […] Läs mer: En guide till olika slags bönor […]

  5. Emma Holmberg skriver:

    Jag har planterat rosenböna. Vilken kategori går den under?

  6. Gechen skriver:

    Hej!
    Jag har letat efter skillnaden på bondböna och lima böna men hittar inget om det.
    Råkar du veta? Limabönor ser ofta ut på bild att vara samma som bondböna i färsk form medan den är vit i torkat form. Lite förvirrande. Wikipedia har en artikel om Limabönan men det står inget om att det skulle vara samma som bondböna. Zeta har konserv med stora vita bönor. Vet du om dessa är samma som lima? Många frågor till dig : ) Förlåt. Jag är så trött av att leta i timmar, så OM du råkar veta är jag tacksam för svar. Annars vill jag inte besvära dig med att leta upp information om du inte själv är intresserad och vill dela med dig i fall du hittar nåt! Vänliga hälsningar Gechen

  7. Malin skriver:

    Jag har köpt en böna idag som är en spritböna. Den kallas "Yin Yang." Det står på fröpåsen att den kan skördas späd som brytböna. Betyder det att den kan kokas i det tillståndet och ätas som vanliga bönor? Eller måste den torkas? Vet du något om det?
    Tack på förhand.
    Malin

    • Lena skriver:

      Om det står att den kan skördas som brytböna innebär det att man skördar den innan bönorna blivit för stora i skidan. Då kokar man skidorna i några minuter och äter som haricot verts.
      Blir bönorna för stora blir skidorna trådiga och inte så goda att äta. Då kan man koka bara de färska bönorna.
      Eller så låter man bönorna torka på plantan och då äter man dem som vanliga torkade bönor.

  8. BirgittaiKarlstad skriver:

    Hej!
    Är det bra att beskära försådda (inomhus) bönor, tex Borlotti och vaxbönor - i likhet med luktärtor - för att få kraftigare, mer förgrenade plantor innan utsättning?
    Och vad gäller för bondbönsplantor avseende detsamma?
    Vänligen,
    Birgitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *